Valenţele feminităţii – Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei

Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei este sărbătorită în fiecare an pe 11 februarie, în urma declarației Adunării Generale a ONU din 2015.

Istoria științei a fost marcată de descoperiri importante ale femeilor – să ne gândim doar la Marie Curie și Irène Joliot-Curie. Printre exemplele românești putem enumera Ștefania Mărăcineanu, Ana Aslan, Elisa Leonida Zamfirescu, Mărioara Godeanu, Cornelia Guja.

De-a lungul timpului s-au evidențiat femei care au inventat diverse lucruri, pentru a ne ușura viața. Astfel, primul dispozitiv WiFi, primul algoritm pentru calculatoare, prima locuință care depindea în întregime de energia solară, sistemul de încălzire centrală cu gaz, periscopul, încălzirea în interiorul mașinilor, toba de eșapament, ștergătoarele de parbriz, scara de incendiu, fierastrăul circular, mașina de dezăpezit sunt doar câteva exemple.

Este ocazia de a ne reaminti că femeile și fetele joacă un rol esențial în comunitatea științifică și tehnologică și că participarea lor trebuie impulsionată, având în vedere că, în prezent, mai puțin de 30% dintre cercetătorii din întreaga lume sunt femei.

COMM – Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei (europa.eu)

Articole similare