Conferinţa „Agricultura sustenabilă – Râmele, îngrășămintele și pesticidele”

Scopul acestei conferințe este de a prezenta importanța agriculturii sustenabile și impactul pozitiv pe care îl are acesta asupra mediului înconjurător pe termen lung.

Protecția chimică a plantelor, în special utilizarea pesticidelor, este o măsură de control ce poluează mediul și pune în pericol sănătatea umană, având în vedere faptul că pesticidele contaminează cu ușurință aerul, solul și apa. Prin urmare, agricultura sustenabilă va reduce substanțial utilizarea pesticidelor până la excludere sau va alterna/ înlocui pesticidele cu produse ecologice pentru protecția plantelor. Sustenabilitatea implică practici agricole care sunt aplicabile pe perioade lungi de timp, conservă resursele naturale, protejează mediul natural și sănătatea oamenilor.

Utilizarea fără discernământ a îngrășămintelor chimice contribuie în mare măsură la deteriorarea mediului și duce la pierderea fertilității solului în timp. În condiții normale, solul conține o serie de micro și macro organisme care pot transforma deșeurile organice în resurse valoroase ce conțin nutrienți pentru plante, esențiali pentru productivitatea solului. Râmele prezente în sol sunt organisme biologice foarte importante ce îmbunătățesc fertilitatea solului prin materiile eliminate (coprolite) – crește capacitatea solului de reținere a umidității și îmbunătățește porozitatea acestuia. Coprolitele sunt bogate în populații microbiene benefice cu proprietăți de inhibare a patogenilor și conțin regulatori naturali de creștere a plantelor.

Pentru a fi sustenabilă, agricultura trebuie să răspundă nevoilor generațiilor prezente și viitoare pentru produsele și serviciile sale, asigurând în același timp profitabilitatea, sănătatea mediului și echitatea socială și economică.

Articole similare