Ajutorul pentru dezvoltare: experiențe francofone, învățăminte universale
Academia Oamenilor de Știință din România, în parteneriat cu Institutul European de Dezvoltare Antreprenorială, Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare și Institutul de Studii, Cercetare, Dezvoltare și Inovare din cadrul Universității „Titu Maiorescu” organizează în cadrul programului Valențele feminității, în data de 29 martie 2023, la sediul AOSR din str. Ilfov nr. 3, sector 5, București, conferința susținută de dna prof. univ. dr. Maria Niculescu, director INSEDA, cu titlul Ajutorul pentru dezvoltare: experiențe francofone, învățăminte universale.
Încă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, ajutorul pentru dezvoltare a constituit o prioritate a politicilor de cooperare ale țărilor bogate și ale organizațiilor internaționale. Înainte de căderea zidului Berlinului, fluxurile de ajutoare erau orientate în special spre Africa, ajungând în perioada 1970-1990 la un nivel maxim. După 1990, aria beneficiarilor unor astfel de ajutoare s-a lărgit, prin includerea fostele țări comuniste.
Ajutoarele au fost însoțite de o serie de condiționalități ex ante, mai ales în cazul celor acordate de instituțiile de la Bretton Wood în cadrul politicilor de ajustare structurală în Africa, sau a celor legate de trecerea la economia de piață, în Europa de Est. Întrebarea recurentă privind impactul acestor ajutoare asupra dezvoltării țarilor beneficiare și a reducerii sărăciei interpelează societatea civilă și comunitatea științifică. Răspunsul nu este ușor, datorită realităților complexe ale diferitelor țări beneficiare și a varietății factorilor conjuncturali.
Răspunsul dat în această conferință de profesorul Maria Niculescu se bazează pe o experiență de aproape douăzeci de ani de activitate în cooperarea bilaterală si multilaterală francofonă, în funcții de răspundere (Director al Direcției de cooperare economică la Organizația Internațională a Francofoniei – OIF), Director al Institutului Național de Dezvoltare Economică (institut franco-român – București), Director al Școlii Superioare a Francofoniei pentru Administrație și Gestiune (Sofia), diplomatice (Reprezentant al OIF pe lângă Uniunea Europeană) sau operaționale (profesor, cercetător și consultant al unor organisme naționale și internaționale). În ciuda diversității de actori, de situații și de rezultate, anumite „învățăminte” privind acordarea și mai ales utilizarea ajutoarelor pentru dezvoltare sunt universale și merită o privire critică, dar constructivă, dincolo de spațiu si de timp.