Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare, partener şi participant la cea de-a patra ediție a conferinței științifice internaționale „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine” Dr. Marius – Adrian Nicoară

În perioada 28 – 29 septembrie 2021, Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a Academiei de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova și Centrul Mitropolitan de Cercetări T.A.B.O.R. (Iași, România), în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Primăria Municipiului Buzău, Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare şi Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Lvov) au organizat conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine”. Această cea de-a patra ediție s-a desfășurat în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului și a fost dedicată aniversării a 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova.

Lucrările conferinței s-au desfășurat în sistem hibrid, cu prezenţă fizică la Chişinău şi on line pe platforma Zoom. În deschiderea acesteia, domnul Dr. Marius-Adrian Nicoară, director al Institutului European pentru Cercetări Multidisciplinare a adresat un mesaj de salut din partea instituţiei noastre, alături de: – Dr. Adriana Cazacu, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării din Moldova; – Academician Dr. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei; – Dr. Igor Șarov, rector al Universității de Stat din Moldova; – Dr. habilitat Nicoleta Vornicu, director al Centrului Mitropolitan de Cercetări T.A.B.O.R. (Iași, România); – Dr. Vlodimir Konopko, secretar ştiinţific al Institutului de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Lvov); – Elena Pintilei, director al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova; – Dr. hab. Aliona Grati, director al proiectului „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”.

Au urmat: – prezentarea filmului documentar Artistul plastic Gheorghe Vrabie: contribuții la formarea identității simbolice a Chișinăului; – lansarea volumul „Patrimoniul de ieri – implicații în dezvoltarea societăți durabile de mâine”, ediția a III-a, al conferinței științifice internaționale desfășurată în perioada 11 – 12 februarie 2021, în contextul Zilei Internaționale a femeilor cu activități în domeniul științei și dedicată aniversării a 60-a de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei și împlinirii a 75 de ani de la crearea primelor instituții științifice de tip academic (Iași-Chișinău, 260 p.) şi – prezentat volumul „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societăți durabile de mâine”, ediția a IV-a, desfășurată între 28 – 29 septembrie 2021 în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului și este dedicată aniversării a 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova.

Comunicările s-au desfăşurat pe următoarle secțiuni: – Conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural – experiență şi bune practici; – Studii filologice și literare; – Patrimoniul arhivistic: salvgardare, valorificare, management; – Patrimoniul istoric și arheologic: probleme și soluții; – Patrimoniul artistic în context național şi internațional;- Patrimoniul etnologic: de la necunoaștere la valorizare culturală.

Președinte al Comitetului Organizatoric şi gazda evenimentului a fost doamna Dr. hab. Liliana Condraticova, Secretar științific general al Academiei de Știinţe a Moldovei.

Cu acest prilej domnului Dr. Marius – Adrian Nicoară i-a fost acordată diploma de gratitudine a Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru „promovarea culturii şi susţinerea ştiinţei în plan naţional şi internaţional”.

Articole similare